HİPNOZ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

HİPNOZ NEDİR?

Türkiye’de henüz yeterince bilinmeyen hipnoz, dünyada bir çok alanda siyaset, bilim, savaş, sanat, eğitim, psikoloji, tıp  daha   birçok alanda 200 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.

Türkiye’de henüz tam olarak ne olduğu bilinmeyen, hala büyüyle, illüzyonla karıştırılan hipnoz; avrupada bilimsel gelişmelere ilham veren, insanlara bir çok alanlarda yol gösteren, kendi potansiyellerini en üst düzeyde kullanmalarına destek olan bilimsel ve yardımcı tıp yöntemi olarak kullanılmaya devam ediyor.

“Hipnoz gerçek bir psikolojik ve bilinçaltı değişimi için etken bir  terapi sürecidir. Hipnoz, kişinin hayatında zorlayıcı, olumsuz durumlarla başa çıkmanıza ve değişim-dönüşüme, şifalanmaya yardımcı olabilecek güçlü, basit ama etkili bir yardım yöntemidir.

Amerikan Psikologlar Birliği hipnozu, katılımcının hipnoterapistin yönlendirmelerine uyum göstererek yanıt verdiği işbirliğine dayalı bir etkileşim olarak tanımlamaktadır. 


HİPNOZ NASIL ÇALIŞMAKTADIR? 

Hipnotist, hipnoz  kelimesini duyduğunuzda pek çok kişi gibi sizde elinde köstekli saati bir ileri bir geri sallayarak kişiyi bayıltıyor gibi yapan adamı mı çağrıştırıyor.

Gerçekte, hipnoz bu klişeleşmiş, kötü, hatta saçma tanımlarla çok az benzerlik göstermektedir. Sahne yani show amaçlı yapılan hipnoz ile terapi hipnozu birbirinden çok farklıdır. Show hipnozundan dolayı da bir çok kişide kontrolü başkasında olduğu için korku ve endişe algısı oluşur. Ki bu tamamen yanlış bir inançtır.

Hipnoz sıklıkla uyku benzeri bir trans hali olarak tanımlanır, kısa bir siesta yani şekerleme dediğimiz o anlık uykuya dalma keyfi diye ifade edilen relaks duruma benzetilebilir. Hipnotik bir durumda olan insanlar genellikle relaks, sakin ve dalgın gibi görünebilirler, ancak gerçekte, aşırı bir konsantrasyon ve duyarlılık durumundadırlar, bilinç açıktır ve her şeyi olduğundan daha fazlasını farkındalık hali vardır.

Psikolojide, hipnozun ruh sağlığı rahatsızlıklarında sağaltım/terapi amacıyla kullanılan birçok psikolojik yardım yöntemini içeren sistemleri hipnoterapi olarak  adlandırılır ve ağrının azaltılması ve tedavisi de dahil olmak üzere birçok amaç için kullanılmaktadır. Hipnotist, hipnoza alıp genel amaçlarla telkin veren anlamına gelirken, hipnoterapist tedaviye yönelik ayrı bir eğitim ve donanım gerektiren müdahaleleri uygulayabilen kişiler için kullanılır. 

HİPNOZUN ETKİLERİ NELERDİR, HİPNOZ NASIL BİR HİSTİR?

Dünyada herkesin parmak izinin farklı olması gibi, yaşanılan hipnoz hali de farklıdır. Hipnoz deneyimi, kişiden kişiye önemli ölçüde değişiklik gösterir. Seanslarımda bazı kişiler, hipnoz seansı esnasında bir kopma hissi veya aşırı gevşeme hissi yaşarken, kimi danışanlarımda boşlukta yüzüyor, uçuyor  vb durumu, kimileri uyuşma hissi, ağırlaşma yaşadığını anlatırken çok nadir de olsa duyduğum olanların kendi iradelerinin dışında gerçekleştiğini hissedebilir. Ama danışanın istemediği hiçbir şey gerçekleşemez. Bazı kişilerse, hipnoz seansındayken tamamen bilinçlidir kontrolcü karakter olunduğundan hipnoza girmediklerini düşünürler. 

Her durumda bilinç açıktır ve kişi istediği zaman gözlerini açabilir, istemedikleri sorulara cevap vermez, arzu ettiklerinde sürece seansa son verebilirler.


Hipnozla ilgili pek çok yanlış söylentiler vardır. İşte bazı aslı olmayan söylentiler ve gerçekler:

‘Hipnoz edildiğinizde olan biten hiçbir şeyi hatırlamazsınız.’

Ön bilgi görüşmesinde hipnoz seansından sonra seansla ilgili düşünülmeyecek ve başkalarına anlatılmayacak dediğim için unutkanlık yaşadığı zannedilebilir, kişi genellikle hipnotize edildiklerinde olan biten her şeyi hatırlar. Eğer seansın amacı kötü bir anının duygusunu değiştirmekse unutmuş hissedebilir.

‘İsteğiniz dışı hipnotize edilebilirsiniz!’

Kişinin rızası olmadan hipnotize edildiğine dair bazı anlatımlar olmasına rağmen, hipnoz; danışanın gönüllü olarak katılımını gerektirir. Filmlerde gördüğünüz sahnelere benzememektedir. 

‘Hipnotist, siz hipnoz altındayken sizin kontrolünüz tamamen onun elindedir.’

İnsanlar genellikle hipnoz altındayken kendi isteklerinin etkisi olmadan gerçekleştiğini düşünür, ama bir hipnotist isteklerinize aykırı eylemler yaptırmaz, yaptıramaz. 

‘İnsanlar hipnotize edildiklerinde vücutlarının kontrolünü elinde tutamazlar!’

Hipnoz sırasında vücudunuzu kesinlikle kontrol altında tutabilirsiniz. Hipnozun aşamalarında gördüklerinize rağmen, ne yaptığınızdan veya sizden ne istendiğinin farkında olmaya devam edersiniz. Hipnoz altında yapmanız istenen bir şeyi yapmak istemezseniz, yapmazsınız.


KİMLER HİPNOZ OLUR?

İnsanların bir kısmı hipnoza çok hızlı cevap vermektedir, bazıları ise çeşitli sebeplerle telkinlere uyum göstermekte zorlanabilir. İnsanların hipnoz olma kapasitesine sahip olduğunu yıllardır anlatılmaktadır. Bazı insanlar kısa sürede hipnoz halini deneyimlerken, bazılarının biraz zamana ihtiyacı olması karekter ve psikolojik özelliklerinden dolayıdır. Hipnoza yatkın olmayan kimse yoktur. Hipnoz yapamayan vardır.

HİPNOZDAN HANGİ DURUMLARDA FAYDALANA BİLİRSİNİZ?


-Şizofreni, mental retardasyon gibi akıl sağlığı dışındaki tüm psikolojik problemlerin terapisinde klinik hipnoz psikiyatrlar tarafından yapılır.

-Romatoid artrit, fibromiyalji vb  kronik ağrı durumlarda,

-Doğum sırasında ağrının azaltılmasında,

-Demans semptomlarının azaltılmasında,

-Dikkat eksikliği, konsantrasyon olamama ve hiperaktivite vb durumlarda,

-Kemoterapi gören kanser hastalarında ağrı, bulantı ve kusmanın azalmasında,

-Yabancı dil eğitiminde,

-Sporda performans artırmada,

-Diş tedavisi ve çekimi işlemleri sırasında ağrının kontrolünde,

-Allerjiler, siğiller ve sedef hastalığı dahil vb. pek çok cilt hastalığının giderilmesi veya azaltılmasında,

-Huzursuz bağırsak, kol, ayak sendromunun hafifletilmesinde,

-Bağımlılıklarda; sigarayı bırakmak, alkol, uyuşturucu, kumar, oyun vb 

  • Bedensel değişimlerde kilo vermek ideal kiloya ulaşmak, sağlıklı ve fit olmak 
  • Yas ve kayıp ile mücadelede,
  • Stres, özgüven, başarı, motivasyon, performans vs, 
  • Burn out, tikler, mobbing, suçluluk duygusu, affedememe, travmalar, şoklar, 
  • Kekemelik, öğrenme zorluğu, yatak ıslatmayı önlemek gibi sorunları olan kişilere de yardım etmek için de kullanılmaktadır.
  • Açıkçası her türlü sorun ve değişmek istediğiniz konularla kişiye uygun telkinler hazırlanarak kişinin şifalanması ya da her türlü problemin oradan kalkması mümkündür. 


Hipnoz gerçek ve etkili bir tedavi aracıdır ve çeşitli durumlar için alternatif  ve yardımcı bir tıbbi (bu söylemler ülke kanunlarına göre değişiklik göstermektedir) tedavi olarak kullanılabilir. Buna uykusuzluk, depresyon ve ağrı yönetimi de dahildir.

Hipnotist veya hipnoterapistin kişiye rehberlik yapacağı hipnoz sürecine güvenebilmeniz için sertifikalı işinde iyi bir hipnotist veya hipnoterapistle çalışmanız çok önemlidir. 

Hipnoz, bir hipnoz uzmanı tarafından yapıldığı sürece, güvenli bir alternatif  ya da yardımcı terapi seçeneği olabilir.”




Hipnoz Olmadan Önce Bu 5 Gerçeği Bilin!

 


Hipnoz, insanlar tarafından oldukça merak edilen fakat aynı zamanda da korkulan bir uygulamadır. Birçok kişi hipnozu filmlerden öğrendiği kadarıyla tanımaktadır.

 

Haliyle hipnozun insanların filmelerde ya da show amaçlı proğramlarda  bir şeyi sallayarak ya da parmak şıklatarak uyutmak olduğu düşüncesi insanların kafasında empoze olmuş durumda maalesef. Son zamanlarda Netflix’teki Hypnotic filmini izleyenlerin bana sıkça sorular sorduğunu söylemeliyim.

 

Peki, hipnoz tam olarak bu mudur?

 

 

Emin olun bundan çok çok daha fazlasıdır. Hazırsanız, hipnozla ilgili bilmeniz gerekenleri sıralayayım.


1-) Hipnoz korkulacak bir şey midir? 

Hayır değildir!

 Aksine hipnoz o kadar faydalı bir yöntemdir ki, kişinin zihnindeki olumsuz inançları ortadan değiştirebilir, onların yerine olumlu inançların yerleştirilmesini sağlayabilir. Veya karanlıktan korkuyorsunuzdur ya da uçak fobiniz, yükseklik fobiniz var, bu korku ve fobiler hipnoz yöntemiyle yok edilebilir.

 

Geçmişten kalma kötü bir anınız vardır. Ve bu anı sürekli aklınızı kurcalıyor. Zihninizde açtığı yara hayatınızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu kötü anının etkileri hipnoz yoluyla azaltılabilir, hatta yok edilebilir.

Veya sosyal fobi sorunu yaşıyorsunuzdur, hipnoz yöntemi kullanılarak bu sorun zamanla değişebilir. Kısacası birçok ruhsal sıkıntı hipnoz yoluyla yok edilebilir. 

Fakat insanlar bu gerçekleri bilmediği için hipnozu korkulacak bir şey olarak görüyor. Ve hipnozu yöntemini merak etmesine rağmen hipnoz olmak istemiyor. Hipnoz faydalı bir yöntemdir. Hipnoz uygulamasını işininin uzmanı birinden bilgi alarak karar verin.


2-) Kişi hipnoz sırasında kontrolünü kaybeder mi? 

İnsanlar hipnoz sırasında kontrolü kaybettiğini ve tamamen savunmasız kaldığını düşünüyor. Bu tamamen yanlıştır. Hipnoz sırasında asla kontrolümüzü kaybetmeyiz. Asla savunmasız kalmayız.

Biz o anda sadece bize hipnoz uygulaması yapan kişiye izin vermişizdir. Ona izin verdiğimiz ölçüde bizi transa alacaktır.

Hipnoz uygulayan kişi bize bizim istediğimiz ölçüde hipnoz uygulayabilir ve bizim istediğimiz ölçüde bize yardımcı olabilir.

Hipnozda trans seviyeleri vardır. Onlardanda bahsedeceğim ileriki sayfalarda. 

Eğer siz hipnoz uygulayan kişiye izin vermezseniz sizi hafif transa bile alamaz. Ya da siz daha derin bir trans durumuna geçmek istemezseniz sizi orta transa alamaz.

 

Burada kontrol tamamen sizdedir.

 

Diyelim ki hipnoz uygulaması sırasında oradan kalkıp gitmek istediniz. İsterseniz o anda direk kalkıp gidebilirsiniz.


3-) Hipnozdayken bize söylenenleri mantık süzgecinden geçirmeden mi uygularız? 


Hipnoz uygulaması yapan kişinin bize söylediklerini, verdiği telkinleri her zaman mantık süzgecinden geçiririz. Zaten ön görüşme yapmalısınız ki sizin için özel telkinler hazırlanabilsin. 

Diyelim ki hadi oldu da yanlış birine denk geldiniz hipnozdayken bize yapmayı istemeyeceğimiz bir şeyi yapmamızı söyledi. Asla bunu başaramaz. Çünkü bilincimiz açıktır ve kontrol bizdedir.

Veya hipnozu uygulayan kişi sizin söylemek istemediğiniz bir bilgiyi ağzınızdan almak istedi. Bunu asla başaramaz. Siz hangi bilgileri anlatmak isterseniz onları anlatırsınız. Ne kadar isterseniz o kadar bilgi verirsiniz.

Veya hipnoz uygulayan kişi bizi transın derinleşmesi için yönlendirdiğinde, ona biz izin veririz. Ya da vermeyiz. Bu tamamen bizim bilinçli yaptığımız seçimimiz olur. Biz transın ne kadar derinleşmesini istersek o kadar derinleşiriz.



4-) Hipnoz sırasında bize yapılanları ve söylenenleri unutur muyuz? 



Hipnoz uygulanan kişi hipnoz uygulaması sırasında yapılan ve söylenen her şeyi hatırlar ve hipnoz altındayken öğrendiği bir şeyi asla unutmaz . Hipnoz bilincin kaybolması değildir. Aksine bilincin daha da fazla açılması ve bilinçaltıyla birlikte bir uyum haline gelmesidir.

Yani hipnoz insanın farkındalık seviyesini çok arttırır. Bu nedenle hipnoz sırasında bize söylenen her şeyi hatırlarız.

Bize verilen telkinleri bilinçli zihnimiz unutsa bile bilinçaltımız bunları asla unutmaz. Bilinçli zihin buzdağının görünen küçük bir kısmıysa, bilinçaltı bu buzdağının devasa görünmeyen kısmıdır.

Bilinçaltı verilen bilgiyi asla unutmaz ve hipnoz sırasında verilen tüm bilgileri kaydeder.

 

O nedenle hipnoz sırasında kişi söylenen her şeyi hatırlar ve hayatına o şekilde yön verir. 



5-) Hipnozdan çıkamama gibi bir ihtimal var mıdır? 



Hipnoz uygulaması sırasında kişi istediği anda hipnozdan çıkabilir. Çok derin bir transa yani remil uykusu dediğimiz transa girse bile en fazla uykuya dalar ama 3 saat sonra kendiliğinden uyanır. Ve sonrasında uykusunu almış olarak dinç bir şekilde uyanır.

Hipnoz sırasında transtan çıkamama gibi bir durum asla söz konusu değildir. 

Zaten kişinin transta kalmasının nedeni kendinin bunu istemesidir. Transtan çıkmak istediği anda çıkar. Kontrol tamamen kişinin elindedir. Eğer danışan o durum ona çok keyifli geldiyse ve kalkmak istemiyorsa bunun tekniği vardır uygulayınca hemen gözleriniz açar.

Bu arada hipnozdan uyanma diye bir tabir kullanamayız. Çünkü hipnoz bir uyku durumu değildir. O nedenle transtan çıkmak tabiri bizim için daha doğru bir ifadedir.

Sosyal medyada ya da çevremde bir çok soru alırım bununla ilgili hem denemek hemde korktukları için istememek arasında gelip giden bir çok kişi tanıdım. Hatta bir anımı paylaşmak isterim; bir ön görüşme sırasında her ön görüşem en az 40 dk sürer. Görüştüğüm kişi bir arkadaşım anlattı bir kişiye hipnoz terapisine gitmiş hipnozdan uyanamamış günlerce ve ruhu Amerika’da bulunmuş diye heyacanla anlattı anlattı. Ciddi bir görüşme içinde olduğum için gülmemek için kendimi zor tuttum. Gerçekten anlattıklarına inanıyor hatta bunun değişik bir versiyonunu yaşayacağını zannettiği için çok da korkuyordu fakat hiç bir şekilde kilo veremediği içinde kilo vermek için hipnoterapiyi de denemek istiyordu. Görüşme sırasında ikna oldu aramızda güven oluştu ve karar verdik bilinçaltı direnci ve tatlı alışkanlığı yemeden duramadığı için sekiz seans almasına karar verdik. Sonunda ne mi oldu? Gerçek olmayan hipnozla ilgili efsaneler onda hükmünü kaybetti ve 22 kilo vererek ideal kilosuna kavuştu. Sağlıklı bir şekilde besleniyor, düzenli hareket ediyor ve arada bana hipnokolikliğim tuttu Sanem geleyimde beni bir uçur yazan mesajlar atar. Ve 3 yıldır ara ara gelerek istediği konularda hipnoz terapisi alarak değişim  yaşar.

Hipnozda güven duygusu çok önemlidir. 


Hipnoz ve Trans: Trans Seviyeleri Nelerdir?

 

Hipnoz, insanların bir problemini çözmek, kişiliğindeki olumsuz özelliklerin değişmesini sağlamak için uygulanan etkili bir yöntem olmaya bilinirliliği artarak devam etmektedir. Bir de trans kavramı vardır. Birçok kişi hipnoz ile trans kavramlarını ayırt edemez ve karıştırmaktadır.

Trans kelimesinin anlamı odaklanmadır. Yani trans dendiğinde akla bir odaklanma hali gelmelidir.

Hipnoz terapilerinde ulaşmak istediğimiz nokta tam da budur. Yani trans hali… Hipnoz ise insanları trans haline ulaştırmak için uyguladığımız teknikler bütününe denir.

Trans durumu olağanüstü bir durum değildir. Çünkü günlük yaşamınınızın  içinde sıkça yaşanılan bir durumdur. Gün içinde televizyon izlerken, birisiyle sohbet ederken veya kitap okurken, telefonla uğraşırken sıkça yoğun bir odaklanma haline gireriz. Bunların hepsi birer trans örneğidir.

 

Trans durumundayken bilinçaltımızla kurduğumuz iletişim en üst seviyeye ulaşır. Bilinçli zihnimiz bilinçaltımızla doğrudan iletişim kurar. (Trans durumunda vücudumuzda neler olduğunu birazdan detaylı olarak açıklayacağım.)

 

Yani trans ile hipnoz kavramları ayrılmaz bir bütündür. Doğrudan birbirine bağlıdır. Fakat aynı şeyler değildir.


Beynin Frekansları ve Trans Seviyeleri 



Beynin 4 farklı frekansı vardır:

 

1. Frekans: Beta Seviyesi

 

Günlük hayatımızı yaşarken genelde içinde bulunduğumuz frekans seviyesidir. Yemek yemek, çalışmak, markete gitmek gibi günlük planlı işlerimizi yerine getirirken beynimizin girdiği frekans seviyesi, betadır.

Günün büyük bir bölümünde zihnimiz beta seviyesinde olur.

 

2. Frekans: Alfa Seviyesi

 

Hani bazen uykuyla uyanıklık arasında bir durumda oluruz ya, gözümüz dalar günlük hayatın içinden bir an da olsa uzaklaşırız. İşte bu anda zihnimiz alfa seviyesindedir.

Alfa seviyesinde, kendimizi çok rahat ve sakin hissederiz. Vücudumuz daha hızlı bir şekilde serotonin (mutluluk hormonu) salgılamaya başlar. Yeni bilgiler öğrenmek bizim için daha kolay hale gelir. Hayal etme kabiliyetimiz artar ve bu sayede biliçaltıyla doğrudan ilişki kurulur.

 

3. Frekans: Teta Seviyesi

 

REM uykusu ismi verilen, rüya görmeye başladığımız anda zihnimizin girdiği frekans durumu tetadır. Beynimiz teta seviyesindeyken yaratıcılık becerimiz en üst seviyeye ulaşır.

Hipnoz yöntemi kullanılarak diş çekiminin yapıldığı beyin frekansı yine teta frekansıdır.

 

4. Frekans: Delta Seviyesi

 

Zihnimizin delta seviyesine erişmesi bizim derin uyku haline girdiğimizi gösterir. Anestezi aldıktan sonra veya komadayken beynimiz delta frekans seviyesine ulaşır. 

Bu durumdayken bedensel farkındalık sıfırdır. Ve bu nedenle bilinçaltı bizi hayatta tutabilmek için dışarıdan maksimum seviyede bilgi çekmeye başlar. Bilinç bypass olmuştur ve ipleri bilinçaltı devralmıştır. 

Bilinçaltı, dışarıdaki ısı, ses gibi bilgileri maksimum seviyede çekerek bizi hayatta tutmaya çalışır. Bunun için çektiği bilgilerin kritiğini yapar. Bu aşamada bilinçaltının tek amacı bizi hayatta tutmaktır. Bir nevi alarm durumudur.


Temelde 3 farklı trans seviyesi vardır:

 

1-) Hafif Trans

 

Betanın ortasından alfanın sonuna kadarki frekans aralığında kişi hafif transtadır.

 

2-) Orta Trans

 

Alfanın sonundan tetanın ortasına kadarki frekans aralığında kişi orta transtadır.

 

3-) Derin Trans

 

Tetanın ortasından sonuna kadarki frekans aralığında kişi derin transtadır.

Hipnoz uygulaması yaparken kişinin o anda hangi trans durumunda olduğunu anlamamız uygulamanın daha etkili olması için hayati derece önemlidir.

Bir kişiyi hipnoza almak istediğimde, onu aşama aşama derin trans durumuna ulaştırırım. Ama herkesin o transa girmesi şart değildir. Bir hipnoz uygulaması için kişinin orta trans durumuna girmesi yeterlidir. Fakat alkol gibi katılaşmış bağımlılıklarda çok etkili bir trans seviyesidir. Çünkü bir çok danışanım bu trans seviyesine ulaştığı için tek seansla sigarayı bırakmıştır. 

Bu şekilde danışanı ne kadar ileri bir trans seviyesine ulaştırabilirsem, vereceğim telkinleri o kadar kolay kabul eder. Yaptığım hipnoz uygulamasının başarısı o kadar da artacaktır.

Hipnoz uygulaması yaparken kişinin hangi trans seviyesinde olduğunu kolayca anlayabilmek için, danışanıma ara ara bazı testler uygularım.




Hipnoz tedavi için kullanılırken belli şartların oluşturulması gerekir. Bunları dikkate almadan, sadece trans hali yaratmaya yönelik bir hipnoz seansı şovdan öteye gitmeyecektir.


Eğitim Görüntüleri